like this BLOG ?

Friday, December 30, 2011

be friends like 3 idiot !

listening to ; ombak rindu by hafiz dan adira .
mood ; jiwang ntah hape hape .

hey ,,malas nak update tapi macam bosan je asyik asyik tengok kisah lame .
kan ?
hari ni macam bestt je ..
tapi tibelah 1 saat aku buke akaun facebook aku tadi ,
terpandang 1 status serte komen komennye ..
status tu kawan aku post dekat wall sahabat aku tu ,miss vanila ..
punye lah payah nak cari buat mende ni .
aih ,aku punye lah shock lepas bace tu .
aku pown bukak blog die terus ..
then tersentap lah hatiku .
sampai hati die ,tak cakap pown kat aku yang die dah dapat keje .
sampai aku dapat tahu lepas orang laen tahu .
aku gembire untuk ko taw ,
sayang weyh ,aku bukan terase sebab ko dapat keje yang aku mintak ke ape .
aku terase sebab tak gtau aku ,
ingatkan aku nak jadi the first friend yang tau sal ni .
nak nangis nih ,huhu .
sebab kite kan same same cari kerje .
nak jugak tumpang gembire .kan ?
tapelahh ,sekarang aku dah ok .
ceewah ,tadi je kejap terase siket .sekarang dah ok dah .
hah ,tengok la muke aku ni ..dah ok kan ?




okay ,aku sayang kau lhaa ..taw .
takde maknenye nak terase .
mende kecik je pown .
tapi laen kali ,bagitau la aku kalau ade badnews or goodnews !
bole kongsi same same .
taw ?
ibarat kate asmaa ali ,berkawan tu biarlah macam 3idiot !
haha .kan ? 
:DD

p/s :sory tau curik you punye wall post .;)sayang awak miss vanila !

Sunday, December 25, 2011

bersyukur masih diberi hati yang lembut

pernah tak kita pergi jalan jalan ke mane mane destinasi ,
dan otw ke sane tu kite terserempak atau terlihat dari jauh
dengan orang orang yang sedikit pelik ?
pelik macam mane ?
emm ,macam ..
orang yang jalan jongkang jongket ,
orang yang mulut senget ,
orang yang hidung kemett ,
orang yang mate juling ,
orang yang muke pelikk ..
pernah tak korang ?



ade tak korang tengok ade manusia yang sempurna fizikalnya yang ketawekan orang orang sebegitu ?
situasi normalnya ,mesti ade kan ?
mesti ade yang tengok dengan muke pelikk ,
lepas tu bisik bisik kawan sebelah ,
lepas tu tunjuk tunjuk kat orang tu ,
lepas tu sengeh sengeh macam kerang busuk ,
lepas tu jalan jaoh jaoh dengan orang tu ,
kononnye takut lah ape lah ..
memang macam tu manusie ,kan ?
pantang nampak bende pelik siket ,cepat je nak melatah ..

aku sendiri pown dah banyak pengalaman macam tu ,
tapi kali ni aku nak kongsi 1 pengalaman ..
minggu lepas aku pergi lawatan ,rombongan bas la kan .
otw ke MELAKA ,
berhenti dekat 1 traffic light ni ,
sit aku tepi tingkap ,
so senang la nak tengok kat luar tingkap tu ..
kire bahagian tengah jugak la tempat duduk aku tu ..
tibe tibe dengar kecoh orang ketawe kat belakang tu ..
budak budak laki duk bahagian belakang tu ,
aku paling la ke belakang ,nak tahu jugak ape yang lucu sangat an ..
pastu tengok la die tunjuk tunjuk tengok tengok kat luar tu ..
aku pown tengok la sekali ,
tahu ape yang lucu sangat bagi dorang tu ?

aku tengok ade pakcik tue tu ,pakai baju melayu ,seluar slek elok la .
lepas tu pakai kasut sukan ,
die nak lintas jalan ,tapi die punye jalan tu ,,
slow sangat sangat ,
bole kate kalah lhaa budak setahun yang baru pandai jalan tu .
nampak macam die tak boleh nak angkat kaki tinggi tinggi ,
die terpakse lajukan gerakan die ,sekse tengokk .
sebab takut traffic light hijau dan kerete kerete akan gerak la kan .
dah la mase tu hujan ,,
die ade pegang satu cebisan kotak tuk tutup kepale die dari kene hujan .
sian sangat aku tengokkk ..
sampai menitis air mate aku bile tengok die macam tu dan manusie yang ketawe tuhh .
sedih sebab ,
*mane sedare sedare die ,kenape biarkan die yang dah usie macam tu keluar lagi ..
*dan kenape orang tu takde perasaan sangat sampai boleh dijadikan bahan ketawe ?
*dan satu lagi ,orang yang lalu dekat dengan die ,kenape tak tolong die ?

bile aku balik rumah ,aku tertengok status dekat fb yang seakan akan kes aku ni ,
lepas tu ade orang komen dekat situ .


 bgus lar klu tersentuh hati 2...2 mkne nyer hati kte 2 terang lagi..tp klu tgk skadar tgk x rse ap2,,,pkir lar....



dalam hal ni ,bersyukurlah kite masih ade rase simpati terhadap golongan golongan seperti mereke yang kurang bernasib baek ni ,tu maknenye hati kite masih lembut dan ade belas kasihan .
mereke tak mintak dilahirkan cacat atau keadaan yang teruk bile dah tue .kan ?
fikir fikirkan lah ..











kenape ISLAM tak boleh wish chistmas ?

David: Morning.. what a great day..
Muslim: Morning.. so, hows ur Christmas?
David: Great.. will be enjoying very soon...
Muslim: Good..
David: No wish for me?
Muslim: Islam respects the non Muslim, but to greet other religion is not allowed.
David: But why?
Muslim: Seems like we can't stop u to drink liquor, but we can't drink it..
David: But many of Muslim did wish for me..
Muslim: Can you confess our confession of faith? (syahadah)?
David: No!..Cannot!.. It will effect my faith..
Muslim: But why? just a word..:) say it.. :)
David: Now i understand :)

now we can understand it , right ?

kalau wish pown dah boleh melunturkan iman kite ,
macam mane pulak iman saudare ISLAM kite yang menyambut perayaan tu ?
fikir2 kan lahh..

Saturday, December 24, 2011

lelaki

Kau LELAKI tampan andai perintah ALLAH kau laksanakan
Kau LELAKI tampan andai sunnah NABI kau lakukan
Kau LELAKI tampan andai solat FARDHU kau segerakan
Kau LELAKI tampan andai hati ROHANI kau jagakan
Kau LELAKI tampan andai agama ISLAM kau dakwahkan

gambar curi

disebabkan bosan yang amat malam ni ,
aku tengok la gambar gambar lame mase sekolah dulu .
mase tingkatan 6 ni la ..
pastu terjumpe 2 gambar yang boleh tahan lawaknye .
dorang kawan sekelas aku taw ,,
memang susah nak ambek gambar dorang .
ni pown gambar curi jep .
HAHA!*jangan mara yep

tazidi dan azizi


gambar 1 -->
azizi : jidi ,tu hok aku opp ? mung ke ambek lame ning ?
tazidi : *senyap dop kate mende .

gambar 2 -->

azizi :sapa ati mung ambek hok aku tobak ahh .aku kabo ke mok aku ,hukhuk!*nangis selokk
tazidi : dop heran sikett ke mung orr !*muke slambe 









Friday, December 23, 2011

berRIADAH .

assalamualaikum dan salam sejahtera ^^
maaf sibuk siket ,tak menyempat nak update .
satu lagi ,sebab takde cerite nak kongsi .hehe !
dah 3 hari balik dari lawatan yang aku cakap tu ..
shopping banyak ke ?
alaa ,ade la siket siket ..
untuk family dan orang orang yang tersayang :)
best ke ?
nanti la aku upload gamba erk .
sekarang takleh nak share lagi gamba gamba tu ngan korang .
sebab gamba dalam kamera kawan aku ,tak pegi ambek lagi .
coming soon okay ^^

hari ni tanak cite pasal lawatan ,
aku nak cite pasal aktiviti yang aku buat pagi ni .
awal pagi lagi aku dah siap siap nak pergi riadah di pantai kemasek yang comel tu .
ade orang ajak ,aku on je la ..
lagi pown tak buat ape jugak duk rumah kan ,
kurang kurangnye ,boleh bergaul dengan orang ..
kenal kenal sesame saudare seagame .:)
sape ajak ?
fasi aku mase kem pengawas awal tahun hari tu ..
best jugak ,bukan riadah je ..boleh tambah ilmu sekali.
tak sie sie larhh ..
kusyuk dengar ceramah
sampai sampai je kat pantai ,hujan + angin kuat .
takleh nak buat ape ,siap bawak bola tapi takleh nak maen .
last last ,abang sufi ngan walid (baju hijau) ajak duduk duduk kat situ ..
mule mule buat taaruf siket ,kenalkan diri masing masing .
lepas tu walid kasi sentuhan rohani siket ,
cakap cakap pasal agame lhaa ..
tambah ilmu .
sedap je telinge mendengar .
laen kali nak join lagi .^^

Sunday, December 18, 2011

cuti cuti

okay ,entry kecil untuk hari ni ..
sibuk sangat dengan bisnes yang renew ni ,hehe !
sampai tak menyempat nak lepak kat sini .
okay ,malam ni aku lepak sini .
highlight siket ,LEPAK SINI .
haha ,ntah hape hape ..
just nak gitau korang ..
tomorrow morning aku akan sertai satu lawatan anjuran asrama  .
kebetulan lepas exam ,,aku pown mintak lhaa nak join skali .

aku : umi,nak gi lawatan ...
umi : boleh ,duit sendiri ..
aku : boleh .ade duet .HEHE !
umi : pegi mane ?
aku : melake ,KL ,nilai ..
umi : boleh jalan ke hujan hujan ni ?
aku : bolehnye ..hehexx ! *sbb nak pegi punye pasal .
okay ,
barang barang dah pack sume ,
tomorrow at 9 o'clock i'll start my journey .
who want to follow me ?please raise up your hand .
okay ,just go bt yourself .
HAHA!
see you next time ^^

Friday, December 16, 2011

durian runtuh for that guys !

gambar tak senonoh !haha
mentang mentang da merdeka ,
ari ni kawan kawan aku da bising ajak keluar ..
tempat biase la , MM (mesra mall)
aku keluar dengan adek adek yang sengal kat atas tu and my friends .
fiza ,ain aishah,dila ,fizah ,husna ..
lewat dah mase tu ,dalam pukul 11.30 pagi camtu lhaa .
kitorang plan nak pegi maen bowling ..
masuk je dekat tempat bowling tu ,
aishah : ouh ,hari ni awok awok die maen lhaa ..ramai orang ,ade kosong dop agi ?
fiza : jom gi tanye kat kaunter dulu ,.
aishah : kak ,ade kosong dop agi ?
kak cashier : ade ,lorong 19 .nak berape game ?
fiza : aishah , kalu segame mahal ..baek ambek yang pakej 3 game ni ,muroh sikett .
aishah : hoo ,bahang ahhh hok ane pomm ..
fiza : berape kak ?6 orang maen .
kak cashier : rm20 .tambah kasut rm32 .
fiza : ok .^^

pegi kat lorong 19,
baling punye baling tak abes agi 1 game ,
dah sejam lebih maen ,zohor pown tak sembahyang agi nih .


adoi ,camne ahh ?

fiza : semaq ,kite bagi ke orang laen nok dop ?
aku : ok je ,,bagi ah ..dop larat da nak maen 3 game ,se game pown dop abih abih agi ..

mangse pertame :
fiza : semaq ,ade 2 mamat kat belakang tu ,kite gi tanye die nok ke dop eyh ?
aku : ok .tapi kite maen dulu ahh sampai abis 1 game ,pastu baru arr gi tanye die ..
fiza :ok .

*pusing belakang ,tengok tengok da lari 2 mamat tu ..melepas suda --

aku : fiza ,kite cari mangse laen ,tengok tengok siket orang kat belakang tu ..

tak lame lepas tu ade la 2 pasangan couple ni kan ,,dari jaoh da nampak .
kaum pakwe pegi kaunter ,kaum makwe plak lepak kat belakangg tu ..
hah ! mangse baru ..


mangse kedue : 
 terus pegi kat kaum makwe die tu ..

fiza : kak , kitorang tak habes maen ,ade 2 game lagi .nak tak ?
makwe 1 : kak dop maen ,die die je maen ..*panggil kaum pakwe die .
fiza : awok nok dop maen ,2 game tak sentuh .free .
pakwe 1 : free ?betul ke ?
fiza : free je ,tol ar ..nok dop ?
pakwe 2 : bereh bereh ,time kasehh banyokkk ..

#wahhh ,free free je korang dapat maen bowling .haha!
to both of you GUYS ,memang korang dapat DURIAN RUNTUH lhaa tadi ..
memang hari bertuah korang lhaa ,bole la belanje awek korang lebih siket hari ni .kan ?

HAHA!

Thursday, December 15, 2011

says goodbye to old diary :(


buku ?
api ?
bakar ?
buku ape tu ?

let me explain -->>

thats my old diary ,
also my BFF when im in form 4 and 5 .
sweet kan ?
:DD
serius ,die BFF aku mase dulu ..
dan sekarang terpakse lepaskan ,sebab dah ade belog ni .:)
kenape BFF ?
okay ,bukan aku ta kawan dengan orang ..
die BFF aku sebab die lebih tahu tentang diri aku ,
ape aku buat and ape ape je lhaa ..
kenape bakar ?
sebab dah namenye diary kan ,
macam macam hal lhaa .
macam budak budak sangat ,zaman ta maced !
HAHA!
better bakar la dari mengenang kisah yang lame lame ,
biar kenangan yang terukir tu mekar dihati je ..
ceewah ,bermadah nampak... :D
to old diary : maafkan aku kerana tak bisa memilih .
HAHA!dop auw mende ,
macam ah buku ade perasaan .
perasaan aku ade ahh dalam tu .^^




Wednesday, December 14, 2011

happy birthday abah !

umi ngan abah kite larhh :)

semangat beno nak makannyee..
13 /12 /11 ..
cute tak date tu ?
hehe ,date tu semalam ..birthday abah kite ..
lepas abis exam pukul 4 petang semalam ,
umi call gitau suh balik cepat ,nak celebrate birthday abah ..
lepas asar ,kitorang pergi KFC ,tempat biase ..^^
abah nampak happy ,banyak makan ..:)

SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-60 
  • semoge abah sihat selalu ,
  • dimurahkan rezeki kite sekeluarge ,
  • dipanjangkan umur ,
  • dan semoge abah happy disamping umidan anak anakmu yang cute cute ini ^^*angkat bakul siket 

my twin ^^

okay ,they are my twin .
acctually ,dorang anak sedare aku yang paling paling aku sayang  ^^
comel kan ?
kan ?
kakak and adik :)



*nak twin jugak lorhh .,haha!
GATAL .fullstop !

im free now!

assalamualaikum w.b.t .
syukur ALHAMDULILLAH hari ni aku dah selesaikan setahun setengah aku belajar kat alam PRA-U tu ..,
STPM weyh ,heee ~
lege perot aku ,tenang jiwe aku .
lepas ni tak payah dah nak sentuh sentuh lagi bukuu STPM ,
kecuali la kalau aku dapat jadi cikgu tingkatan 6 ..
:DD
kalau ade rezeki kat situ ,kat situ la kan ..^^
so ,lepas ni kene banyakkan solat hajat dan doa je la ..
aku berserah ,
ape ape saje result yang keluar nanti ,tu la usaha aku .
dan aku harap dapat la 3.0 ke atas ..
waaa ~
takut dong !

perancangan lepas ni ?
oh ,haha!
bulan ni lepak umah dulu sambil pikir nak buat keje ape ,
bulan depan keje ..insyaallah ..
cari duet poket sendiri .:DD

Tuesday, December 13, 2011

mimpi pergi MEKAH

nak share 1 mimpi  ,
aku mimpi ni mase aku tidur lepas solat zohor semalam ,
takde makne ape ape kowt bile mimpi time gitu kan ?
wallahua'lam -

tapi dalam mimpi tu aku sangat terharu dan dapat rasai sendiri betapa sayunye hati aku ..
dalam mimpi tu ,aku ditawarkan ke mekah ..,
menunaikan haji .
YA ALLAH ,sangat terharu time tu .
sampai menangis .
bile dah sampai depan kaabah , aku sentiase dengan air mate .
sumpah ,aku nampak aku menangis ,
aku dapat rase keinsafan tu .
aku tak reke cerite ,
aku cerite yang betul ..
aku sedar betape banyaknye dose yang dah aku buat ,
betape banyaknye perkare yang tak betul yang dah aku lakukan ..
air mate tak berhenti henti mase aku duduk depan kaabah tu ..

*YA ALLAH ,jika aku tidak sempat untuk menunaikan rukun ISLAM yang ke-5 itu ,
aku sangat berterima kasehh kerana telah diberi mimpi indah sebegitu ..

abah masuk hospital

mak : angah ,bangun ..dengar umi nak cakap ape ni .umi nak pegi hospital kemaman ni ,sebab abah sakit pinggang ..angah jage adikadik ye .

aku : k *angguk and terus bangun ..

ikut mak aku jalaan ke dapur ,tengok tengok  'laa ,baru pukul 4.30 pagi ke ?'

mak : nanti kejut adek adek bangun sembahyang subuh ..ade duet belanje ke belum ?

aku : ade dah ..

mak : *carik beg duet .ni umi bagi duet belanje ,nanti suruh adek beli sarapan .

aku : ok umi ..

*angah doakan harap abah takde ape ape yang serius .

aku tak tidur langsung dari tadi ,tunggu azan subuh ..
takut tidur kang ,tak tekejut plak sampai tengahari .HAHA!

Thursday, December 8, 2011

 ah  , that is the stupidthing by missing you !

Wednesday, December 7, 2011

effect tak makan ubat .


MENGGILA  wif  my crazy sista .


dimana kan ku cari ganti ?

aku berbisik pada hati nan halus,
terkenang zaman kecilku ,
sunyi sepi menyelubungi ,
kabur tidak berwarna lagi ,

andai ku rebah ,
dialah yang pantas mendapatkanku ,
andai ku tersungkur ,
dialah yang menyapu pasir pasir di lututku ,
andai ku menangis ,
dialah yang menyapu air jernih dimataku ,
andai ku bersedih ,
dia jugalah yang ikhlas memujukku ..
akulah penawar dan akulah racunnya ..

dan kini ,
hatinya terguris ,
hatinya terhiris ,
hatinya terluka parah ..
siapa yang mampu mengubati kepedihan itu ?

dia merintih ,
dia meratap kesedihan ,
dia mengenang nasibnya ,
yang entah bila penghujungnya ..

ku tanya sama hati ,
mengapa dibiarkan dia bersedih ?
mengapa dibiarkan die kecewa ?
mengapa dibiarkan die menangis ?
dimana penawarnya ?

ahh ,pengubatnya kini bertukar racun .
tiada siapa menyangka ,
pengorbanannya dahulu sia sia belaka ,
malah dicaci dihina tanpa ada belas kasihan .
sungguh kejam anak itu !
kemana nilai murnimu ,nak ?
kemana ?
hatiku merintih lagi,
kemana nilai murnimu ?


# just want to try to make it perfect and i do it by myself !

p/s :tajuk dan isinye tak ade kene mengene langsung .
 :)
to someone .

Tuesday, December 6, 2011

dah nak habes !

okay kawan kawan ,
exam hari ni boleh tahan lhaa senangnye ..
takde lhaa mendere otak sangatt an ..

sebab ape yang cikgu bincang bincang mase kelas damping pade hari sebelum tu  ,
50% masuk ..


so ,ALHAMDULILLAH ..;)
lege lhaa siket .
harap penande kertas nanti bagi markah banyak !
haha ,*manyak chantekk
 

aku ade 2 paper lagi yang belum habes ,
yang akan datang ni kertas objektif .
so lege la siket ,
tak payah penat penat buat karangan ,
just bace dan bulat bulat je . *suke hati bole maen bulat bulat
ahhh ,exam da nak habes ..
aku nak buat ape ?

duk rumah goyang kaki ?
kerje ?
ambek kursus ape ape ?
aishh ,banyak plan dalam kepale otak ni .
ingat nak belajar jahit manik .
tapi kerje pown nak ,sebab nak cari duet untuk sendiri sendiri je .
takde la susahkan orang bile nak satu satu bende tu kan ..
'ko nak ape ?'

aishh ,ade la .
nanti kalo dah dapat baru bole gitau korang ..:DD

Monday, December 5, 2011

insyaALLAH ada jalannya..

dengan name ALLAH yang MAHA PEMURAH lagi MAHA PENYAYANG ..

hari ni aku terbace blog seseorang ..
sayu rasenye hati bile bace ape yang die tulis ..
dan terlintas dihati aku 'betul jugak ape yang die cakap' .
tahu ape yang die tulis ?

andai kita ditakdirkan tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya..bermakna kita mungkin akan melalui jalan hidup yang serba kelam..bermakna kita mungkin tidak dapat menikmati masa kanak2 kita dengan gemilang..kita mungkin tidak dapat apa yang kita nak..hanya sekadar tahu melihat dan menyaksikan orang yang nasibnya lebih baik dari kite mendapat apa yang dia nak sedangkan kita tidak..
ingat..jangan kite terlalu mengeluh kerana insyallah..tidak dilahirkan sebagai anak orang kaya tidak bermakna kita tidak boleh menjadi kaya..

andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak genius..kita mungkin selalu gagal dalam pelajaran..orang lain belajar, terus melekat dekat kepala otak sedangkan kite puas berusaha..puas belajar tapi kita tetap mendapat markah yang tercorot..orang lain usaha sekali ganda..kita berusaha berkali kali ganda..kite tidak dapat masuk university..spm kite teruk..degree kite third class..dengan result yang kite ade..kite asyik fail untuk dapat kerja..
ingat..jangan terlalu sesal dengan pencapaian kite..kerana insyallah..tidak genius bukan bermakna kite bodoh..tidak mendapat grad yang bagus tidak bermakna kite lebih worse daripada mereka mendapat gred yang bagus..

andai kite ditakdirkan untuk bermula dari kosong..sedangkan orang lain bermula jauh lebih atas dari kite..tidak mengapa..setiap yang diatas itu pasti bermula dari bawah juga..maybe kite terpaksa bertatih dalam perniagaan..bermula dari kosong..merangkak..dan untuk bangun kite mengambil masa bertahun tahun..sedangkan kawan kite mungkin selepas habis belajar terus ambil alih syarikat family..dan tak sampai setahun sudah membina empayar..sedangkan kite masih terkial kial..tidak mengapa..kerana insyallah..rezeki itu sudah tertulis untuk kite dan mereka..mungkin cara dan bagaimana kite berjaya itu lain dan sukar..tapi kita harus yakin..Allah itu adil..

andai kite ditakdirkan berkali kali berjumpa dengan orang yang salah sedangkan ada orang lain ..sekali je berjumpa dengan orang yang betul dan hidup bahagia..tapi kita..asyik berjumpa orang yang salah..asyik dikecewakan..asyik derita..umur kita mungkin makin meningkat..tapi kite still tidak bertemu dengan jodoh kite..kite sering berjumpa dengan orang yang tidak menghargai kite..kemudian kite ditinggalkan..dan sampai suatu saat..kite bersendirian sedangkan orang lain bergembira dan berbahagia..
ingat..jangan kite terlalu meratapi nasib kite..kerana insyallah..Allah mahu memberi kite yang lebih baik..kerana Allah mungkin tahu nasib kite akan lebih baik jika kite bersendirian..kerana Allah itu tahu apa yang terbaik untuk kite dimasa sekarang dan akan datang...

andai kite ditakdirkan dilahirkan sebagai orang yang tidak cantik,tidak kacak..muka kita berjerawat..kite gemuk..kite kurus kering..jangan kite berasa malu dengan kurniaan Allah pada kite..kerana insyallah..walaupun kite tidak secantik orang lain..tapi Allah kasih pada kite.hati kite tenang..kite tiada perasaan riak..kite terpelihara..ingat..kalau kite rasa kita tidak mempunyai rupa paras yang menawan..kite akan tetap kelihatan menawan dimata Allah dan dimata orang2 yang sayang kat kite..walaupun kite tidak cantik..tapi hati kite baik..biar orang cakap kat kite:walaupun dia taklah secantik mana..tapi dia sangat berbudi bahasa"..daripada orang cakap kat kite "muke je cantik..tapi busuk hati"....




insyaALLAH ada jalannya ..

Saturday, December 3, 2011

alkisah 'cikencop'

mood :
 nok cakak bahase tranung malam ning !
dop pahang sudoh arr ,sebak suke ati sangak nih .haha!


malam ning ade orang blanje aku ngang family aku makang cikengcop ..
kite hok dop penoh makang ni gok ikut je la ..
balah guane rase dop ahu cikencop tu ..
darak tek pok pok ning !
kite wak koya kite lalu ah ,
orang oda cikengcop ,kite pong oda cikengcop etek .
bia ah ,nok tera gok skali ..sedap ke dok ahu ..dop penoh rase tekpong .
bendenye mahal ,alang alang orang nok blanje ..kite bahang lalu ahh..haha!
sapa sapa ,'owos ,banyoknye .abih ke dok aku makang sorang nih ?'


dalang pinggang cikengcop tu ade pisaa nge gapu ..
ok ,aku tahu doh nok gune gane ..
pegang gapu tangang kanang ,
pisaa tangang kiri .
ambek toh ,tonyoh gi ahh ..
asalkan buleh makangg !
haha!
seehh peruk peruk nok ke ngabihh ..
doh la ayanggg ,banyok pulok tu ..
tebeng tebeng ngabih sapa nok mutoh ase ..
lah lah abih jugok .
air bahang due gelah .
air holik beng nge air suam .
owoss ,rasaan jalan nok balik tu perukk gi dulu .haha!


sapa dumoh ,maeng badminton pulok .
lawan nge orang gagohh .
hotoh ,peluk jeruukk !
baru ah rase turun siket makanan tah perukk..
kalu dop ,sekat kat tekokk pah cerooh .
haha !
bile puah hati duk katok ke badminton tu gok ,
aku masuk dalang rhumoh la pulok ..
rehak rehak sikekk ..


p/s : 
pekat dop bahase tengganu aku ?
bole kire 'anokjati teranung' dop ?



cara MUDAH untuk mendapat hidayah ALLAH


sebelum tidur ,maafkan semue orang ..




pintu neraka akan ditutup ...amin.
pintu syurga akan dibuka ...amin.
dan pintu pintu rezeki akan dibuka ...aminn....

dengan cara itulah kite akan dapat hidayah ALLAH ..;)
MUDAH kan ?
boleh amalkan tak ?


DATO DR .HJ .MOHD FADZILAH KAMSAH

mood : baek sangat ..tenyum tikettt ;)
listening : hal terindah by seventeen (lagu blog kite lhaa ;)
tak shuke jangan bace ,k ..^^

okay ,memandangkan mood kite oke malam ni ,kite nak cite yang best best je ..
tanak cite yang sodeh sodeh ..
okay ,tadi kan ..kite pegi dengar ceramah kat dewan sivik kerteh ngan mak kite ..hehe
walaupown jaoh dan malam ,kite pegi jugak..
sebab penceramah malam tu  Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah dan
pak engku ..


ni pak engku yang selau kuar kat astro oasis tu ..
ape erk ,'selami jiwa' kalau tak silap lhaa..

ok ,sume orang kenal ..
kite tanak cakap da .


kite excited nak pegi sebab kite minat ngan  Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah tu ..;)
die bagi ceramah bertajuk 'HIJRAH' ..
ye la ,,bersempena ngan MAAL HIJRAH ni kan ..
best !
banyak input input bergune yang kite boleh amalkan ..
kite teruje sangat sebab bole tengok secare live ..
kite memang suke jumpe dengan orang orang hebat macam die ..;)
sebelum balik ,kite sempat bergambar ngan die ,..
walaupown tak berape jelas ..tapi kite dapat .!;)

yea ,,suke sangat sebab dapat bergambar ngan pakar motivasi yang femes ni ..
1 agi ,kite memang suke bergambar ,
so usehe jugak nak snap ngan die ..
hehe ;)



Friday, December 2, 2011

hijrahkanlah aku .



hijrahkanlah aku ke arah yang baik baik ..

Thursday, December 1, 2011

umurku masih panjang.

1 disember 2011 (khamis)


"angah ,bangun sembahyang subuh..."
aku buke mate siket ,tengok muke umi .
terus bangun pergi toilet ,
tutup kepale ngan towel sebab ade tetamu kat umah ..
*memang hari hari macam tu sebab anak angkat mak aku stay at umah selalu ..


dalam pukul 6a.m camtu la ,kitorang solat same same la kan ..(berjemaah)
aku tak rase ape ape sakit pun mase tu ...
bile imam start bace AL- FATIHAH pade rakaat pertame tu ,
perut aku mule rase sakit,


ALAMAK!
asal rase camni ?
adoii ,,sakitnye ...*hanye ALLAH dan aku yang tahu sakitnye..
rase macam nak mengalir je air mate ni ..
aku selawat dalam hati biar lege siket sakit tu tapi tak jadi ape ape ..
kaki dan tangan mule rase sejuk ,kebas ..*rase macam terapung apung .
HAH,dah datang dah !
betul ke ape aku rase ni ?


YA ALLAH ,,betul ke aku akan pengsan ni ?
aku nampak family tengah solat tapi samar samar ..
YA ALLAH ,janganlah engkau tarik nyawaku sebelum aku bertaubat kepadaMU 
YA ALLAH ..


suasana menjadi panik 
badan aku huyung hayang mase berdiri tu ,
dengar tak dengar je orang bace surah ..
tak sampai seminit lepas tu ,
badan aku dah terbalik ke belakang ..


umi aku yang tengah sembahyang terus pusing belakang ..
"angah ,kenape angah ?
angah ,dengar tak ni ?
angah ,kenape ni ?
angah ,angah ,angah !"
"angah buleh semayang tak ni ?"
sambil tampar tampar pipi aku ..


telekung sembahyang aku dibuke ..
aku hanye bole angkukkan kepale je mase tu ,,

 adik lelaki,afiq ..terus berhenti sembahyang and datang dekat aku ..
yang lain (abah ngan anak angkat umi) habiskan solat ..


selesai dorang solat ,abah terus datang dekat dan picit picit kaki yang sejuk tu ..
muke aku mase tu memang takde darah ,
umi kate muke aku pucat lesi ..
umi pegang dahi ,tak panas tapi berpeluh peluh je .
aku pun tak tahu kenape .
nak bangun tapi tak larat ..
lame jugak terbaring kat situ ..


dalam setengah jam kemudian ,aku cube bangun dan ke bilik air 
untuk ambil wudhuk balik ..
tadi kan da batal sebab pitam ..

jalan slow slow sebab tak kuat agi .
huhu ..


takut jugak ,ape jadi ngan aku sebenarnye ?
kenape boleh pengsan ?
camne kalau aku betul betul takde tadi ?
hmm ..




terima kasih YA ALLAH ,,
kerane maseh beri peluang padaku untuk bertaubat kepadeMU ..
sesungguhnya aku bersyukur maseh dipanjangkan umur ..



Tuesday, November 29, 2011

not stable !

mood : tak stabil .

okay ,siket je nak cakap ..
hari  ni exam aku rase teruk ,
2 paper tuh aku rase fail terus ,
3 jam untuk 1 paper ,
setengah jam pertame just tengok kanan ,tengok kiri .
ape aku nak buat ?
soalan macam tak penah tengok ,
bile belit siket ,langsung tak boleh dah .
 -_-'
sedih kowt ,camne nak capai target kalo camni ?
huhu ,,
ok la ,ngantuk nak tido !
bye readers !

Saturday, November 26, 2011

meet NURUL BADIAH LAI ^^

26.11.2011.sabtu
birthday aina sofia ,my lil sis ;)

lepas solat zohor tadi ,siap siap nak pi KFC ..
kitorang celebrate kat sane ngan family ..
pastu pegi MM (mesra mall) ,
saje je masuk reject shop tengok tengok sale ..
tengah tengah aku and adek aku belek belek baju ,
tibe tibe aku terpandang la kat sorang pompuan yang agak familiar di mate aku .
tapi siape ye?
*berfikir sejenak

yes ,i got it !
aku dah ingat ,die salah seorang blogger yang aku selalu tengok penulisan die ..
aku sangat mengagumi die ,
sebab die seorang blogger yang juge seorang lawyer ,
die juge tahu untuk berfashion .
dan boleh kate ,setiap penulisan die sangat kene dengan jiwe kite ^^
mule mule,segan nak tegur .
tapi ku kuatkan jugak kaki ni tuk melangkah dan tegur die ..HEHE!
kitorang mintak nak snap same same ,
and
ALHAMDULILLAH ,,
die memberi respond yang baek dengan permintaan aku tadi ..
siap panggil tunang die lagi ,
kire ok la kan ,die seorang yang mesra dan aku jadi tak kekok ,..:)

this is her blog --->>she is NURUL BADIAH LAI ..


penghargaan ;)

okay , 
straight to the point .
entry ni untuk membuat sedikit PENGHARGAAN,



mesti tertanye tanye kan ?
untuk siape penghargaan ni ?

okay ,aku nak buat penghargaan siket untuk
seseorang yang banyak menyokong aku dalam blog nih .;)
siape ?
biar aku dan ALLAH SWT je yang tahu ..
sokong macam mane ?
okay ,
tiap kali aku post something ,
tiap kali tu jugak la die like post aku tu ..
THANKS A LOT awak ,
rase macam -->
 'owh ,ade jugak yang sudi bace entry aku yang kadang kadang mengarut tu'

p/s ; terime la hadiah yang tak seberape tu dari saye ,
sebagai tanda penghargaan saye pade awak ;P


Thursday, November 24, 2011

try to get my target !

STPM ,
3 paper dah lepas ..
ade 5 lagi ..
stakat ni ,sume paper gile bapak susah !
tak penah pown jumpe soalan payah camtu ,
tibe tibe bole die kuar ..
fuhh ,terketar ketar gak nak jawab tuh ..
sampai nangis nangis aww ,
sedih gile kowt ..
sebab terkejut tengok soalan susah ,
pastu pikir camne nak skor tinggi kalau soalan camtu ..
waaaa~ 
>.<
sumpah aku tension mase first exam tuh ,
second and third tu susah gak ,tapi bole la tahan ..
memang kesian gile ,dapat peruncingan tak masuk 1 pown ..



harap tahun ni gred turun ,
and harap aku dapat capai target ,
kawan kawan aku jugak la..

sebab bile kite berjaye ,baru la orang akan pandang siape kite  .
kalau takde kejayaan ape ape ,orang tak kan pandang kite even sebelah mate pown .



jom maen lukis lukis ^_^


hee ..
saje nak enjoy enjoy siket ;)
jom drawing !

Sunday, November 20, 2011

teman hidup tak perlu dicari .




















tak perlu bersusah payah untuk mencari pasangan hidup ,
setelah tiba masanya ,
ALLAH akan temukan kita dengan orang tersebut ,
apa yang perlu bagi mereka yang belum berjumpa teman hidup .
,jagalah hubungan kita dengan ALLAH S.W.T ,
sentiasalah ingat kepadaNYA ,
tunaikanlah apa yang wajib ,dan jangan sesekali lakukan apa yang dilarang ..
sesungguhnya ,apabila kita berbuat baik ,kita akan mendapat balasan yang baik .
sama juga dengan pasangan hidup kita ,
sekiranya kita berkelakuan baik ,kita akan mendapat pasangan yang baik ..
dan sekiranya kita berbuat sebaliknya ,maka kita akan mendapat yang sebaliknya juga .

InsyaALLAH , 
jika hubungan dengan NYA dijaga ,maka kita akan peroleh kebaikan yang setimpal .
aminn..



ikhlas daripada ;

  asmaa binti ali
 (insan yang menyayangi ISLAM)

STPM . . STPM. . . STPM _____

adekah aku sorang je perangai macam ni ?
HAHA!
normalnye manusia macam ni la kan ,
last last minit baru la nak menggelabah sakan .
perangai tak ubah ubah .
tapi aku berubah dah siket ,*angkat bakul sendiri
jangan kate aku tak study sebab korang nampak aku online kat fb ok ,
aku online sebab pagi tadi dah ade kelas ..
malam ni aku study plak .
tengahari tak bole study ,mate cepat ngantuk .
HA ,sape yang rajin study die tau la saat saat 'genting highland' macam ni .
KAN ?
;)
entry kali ni ,bukan nak cakap panjang melebar ke ape ..
just nak mohon restu .HAHA!
ok ,mintak maaf kat korang yang aku kasi masalah ..
doakan aku berjaye ,tenang ,dan berlapang dada mase jawab soalan
pade esok hari (21.11.2011) hinggelah ke akhirnye ..(14.12.2011)
target aku 3.42 ..
kalo tak leh banyak tu ,dapat 3.00 cukup pown tak pe lah .
asalkan ade no 3 kat depan ,nampak siket aku ni belajar kan ?
kalo tak ,sie sie la aku study setahun setengah ni ..
hehe !
betul kan ?
*sape stuju angkat tangan macam saye .

tadi kate taknak cakap panjang ,tapi dah terpanjang dah ..
halalkan je la yerrk ..

ok dear readers ,CHOW dulu boleh ?
nak kene kemas kemas pegi hostel petang nanti ,
esok exam start pukul 8 pagi ,sape sape yang rase nak bace yaasin untuk aku bole la ..
HEHE!
biar tenang siket jiwe aku ni ,berdebarr kowt .____

Friday, November 18, 2011

last school day -_-'


last day at school before STPM ,
really really sad because this is the last day we can wear the school's uniform ,
and last memory with friends that we can create together 
and put it in this wonderful blog ;p

i will miss this moment ,okay !






ARABIAN NIGHT :)







kami pelajar-pelajar Program Persediaan Universiti (PPU) bersame tenaga pengajar semase
DINNER AKHIR TAHUN PPU 2011 
pade 15.11.2011(selasa) ,

tema : ARABIAN NIGHT

ouch ,macam-macam ragam korang bole tengok ..
yang tak penah make-up ,dah pandai make-up ..
and macam-macam lagi laa..
best gile malam tuh .
tengss to group lower six yang dah banyak bersusah untuk wujudkan suasane yang indah ni ..;)


Saturday, November 12, 2011

birthday suprise !

OMGirls ,tak sangke ade jugak suprise korang ..
terharu gile dears ,
tengs,tengs,tengsss a lotttt !
:)tak tau nak cakap ape ,,
korang da buat aku nangis tau ,tak baek uhh ..
^_^

isnin hari tu ,07.11.2011..
malam tu kitorang buat jamuan dorm siket ,
sume tengah bersiap siap ..
and ade la siket aktiviti tuka tuka hadiah ..
aku dah susun elok elok hadiah tu ..
then kitorang pown snap snap la kejap sebelum majlis start an..
tengah tengah syok tengok budak budak ni snap ,
ade la kawan aku tuh ,SI AYU ..
die mintak aku susun hadiah ,die kate hadiah kat belakang tu bersepah balik ..
aku dah mule pelik dah ,sape pulak yang saje saje nak sepahkan bende alah tu kan ,
aku cakap la dah susun tadi ,pastu adek dorm aku ajak aku susun ..
then sume orang nak ikut ,
aku pown cakap la,
''susun hadiah je kowt ,sorang je cukup la,..korang takyah la pegi .''

then you know wwhat ?
tengah aku tertonggeng intai adek dorm aku tu susun hadiah ,
tibe tibe ade suare dari belakang ,
suare SI VANILA ..

HAPPY BIRTHDAY TO YOU ,
HAPPY BIRTHDAY TO YOU ..
HAPPY BIRTHDAY TO CELUPPP...
HAPPY BIRTHDAY TO YOU......

adoi ,terkene pulak aku ari  ni ,,
camne ni ..
dengar je suare SI VANILA tu ,air mate terus mengalir ..
sensitif bangat aku kali nih .
haha!
aku tak terus pusing sebab mate tengah nangis ,,..
pusing pusing je ade 1 kek ,..:)
tengs sayang !

ingatkan dah habes ,,
3 jam lepas tu ,
jamuan dorm dah habes ..
kitorang nak tutup majlis ,
tapi SI VANILA ni macam gelisah je ,
bisik bisik ape ntah ngan adek dorm aku tu ..
bengang jugak aku ,sebab da lambat an ..
jam dah pukul 12 mase tu ,
aku tanye la vanila ,
kenape ?
nak ape lagi ?
nak ambek gambar lagi ke ?

tahu ape jawapan die ?
die kate ''jom maen belon yang gantung kat pintu tu ,ko ambek boleh ?''
ape la kawan aku ni ,kelaka gile jawapan..
ok,aku ikut je ,,aku pegi ambek belon tu and bagi kat die ..
aku tengok la die ,die pegang pegang je ..tak buat ape pown ..
ok,,takpe lah..aku dah penat ..nak salin baju and kemas kemas..
bile nak kemas tu ,aku tengok ade beg kertas dalam beg pakaian aku ..
aku terpinge pinge ,tanye dorang ..ape ni ?
bile aku tengok si vanila sengeh sengeh ,
sah ! ni mesti die punye birthday present !
sekali lagi aku nangis ,,adoyaii..!
penatnye nangis...haha!
malu malu!^_^
die bagi kaen cotton polka dot dot !:)
chantek weyhh..tengsss:)

\this is the first suprise tau ,sebelum sebelum ni ta pernah dapat ..
sebab tahun tahun sebelum ni ,suprise bocor ..
aku dapat tahu awal ..
so aku lari la ..
haha ..kesian dorang,penat penat plan nak suprise aku ..
tapi tahun ni boleh pulak aku terkene ..!
anyway ,,,a lott of tengsss untuk semue yang terlibat ,,:)






Sunday, November 6, 2011

asmaa ali




hehe ,suke hati je nak masukkan banyak gamba an ..

saje je ,sebab macam takde keje ,walhal banyak lagi keje ...
sebab malam ni aku happy siket ,so gmba pown macam bermood siket  .;)
goodnight you all !