like this BLOG ?

Monday, January 30, 2012

we are not perfect !

yang jahat takkan selamenye jahat ,
dan yang baek takkan selamanya baek ..
yang jahat luaran mungkin takkan jahat dalaman ,
dan yang baek luaran mungkin takkan baek jugak dalaman .
ade ke macam tu ?
ye sayang ..ade !
ade sangat !

acctually ,,ini pengalaman aku sendiri ..
dalam 3 tahun lepas la kott .
dulu ,aku ade seorang kawan ,bertudung dan hal hal agame tu memang terer lagi dari aku .
aku tau siket siket je ,die tau banyakk .
pape hal ,aku bese jugak rujuk kat die .
satu mase tu ,,die baek baek dengan aku ..
sebelum ni takde la berkepit pegi sane sini .
tapi aku perasan dalam seminggu due camtu la ,die macam baek semacam dengan aku .
mase tu duk hostel ,nak ke sekolah tunggu aku ,
nak pegi makan kat dewan tunggu aku ,
nak pegi mane mane lah ,,sume nak dengan aku .
sampaikan kawan kawan satu dorm dengan aku naek heran .
pesal pulak tibe tibe an ..
dorang penah cakap dekat aku pasal kehairanan dorang tu .
dah aku nak kate ape kan ,dah orang nak kawan ..kite terime la .
takkan nak cakap ,''aku taknak ko rapat rapat ngan aku lagi faham!''
tu dah terlebihh pulak ,,sape aku nak memilihh kan ..
berkawan dengan semue takpe ,asalkan kite pandai jage diri ,
jangan nak ikut perangai yang tak baek baek ..bukan nak kate aku baek sangatt .
tapi berpade pade lahh bile berkawan..

okay ,sambung balik cerite .
dalam 2 3 hari lepas tu ,kawan kawan aku ade cerite kat aku pasal die .
pasal bende bende yang tak elok yang die buat dekat aku ,
tapi aku senyap je ,taknak la percaye bulat bulat kan ,
sebab selame ni die memang rapat dengan aku ,
and tak sangke die nak buat camtu dekat aku .
lepas tu ,,dengar lagi ,dengar lagi ..
kawan kawan sebilik dengan aku dah marah marah dengan aku ,
dorang cakap jangan kawan lagi dengan orang camtu .
aduihh ,beratnye kepale .
ape aku nak buat ?
aku takde bukti ape ape yang menyatekan die khianat aku ..
then dalam sehari due lepas tu ,baru lah sah mende die buat dekat aku ,
sebab ape ?sebab aku tengok sendiri .
tapi aku tak yakin lagi ,,sebab terfikir jugak ..betul ke aku nak pulau die ?
betul ke ni salah die ?
okay ,dengan dorongan kawan kawan ,kitorang pulaukan die .
tak cakap ,tak tengok langsung die ..
die ade dalam bilik tu pon ,kitorang buat cam tak wujud .
siap perli perli lagi ..memang power !
tak sampai 2 hari ,aku tengok die baring je kat katil die .
tak pergi mane mane ..
kesiannye ,,takde kawan ..
aku serbe salah ,tapi kawan kawan tak bagi aku baek baek ngan die .
sebab bukan aku yang mule dulu ..
okey lahh ,aku ikut je ..
sampai 1 petang tu ,aku tengok sume dah tido ..die pon dah tido .
tak tahan dah nak gaduh gaduh ,,sampai bile ?
bukan dorang pown yang tanggung ,,aku jugak yang tanggung bebab dalam hati ni .
hati ni jugak yang tak tenang .,hati ni jugak yang sakitt.
aku pown pegi la kat katil die ,rupenye die tak tido ..
macam baru lepas nangis ..
kesian ,,aku pegang die ..aku cakap aku mintak maaf buat die camtu ..
die pown mintak maaf dekat aku and kitorang peluk peluk nangis nangis ..
lepas tu ,barulah hati ni rase lege ..
nak buat ape pon hati tenang .
yes !
bile kite meminte maaf dan memberi maaf kepade orang ,
hati akan tenang ,hati akan rasa bahagie ..
dan kite akan tersenyum dengan ikhlasnye .
sebab masalah takde dah dalam kepale .
betul kan ?
dan aku bersyukur diberi hati yang tidak sukar memberi maaf kepada orang ,
sebab aku sedar ..aku jugak selalu buat silap ,selalu buat salah ..
selalu buat orang terase ,
and that is because im not perfect !
walaupun kite sempurna luaran ,cukup anggota cukup sifat ..
tapi jangan lupe ,dalaman kite tak semestinye sempurna .
so ,,kite tak payah la nak berlagak kononnye kite perfect , kan ?
 ^^,








2 comments:

Anonymous said...

Duke: bgs la g2....jgn sebab yer wt salah cket kite dah nk pulau....hak berkawan hak kite sorang...jgn la berkawan atas dasar nasihat org lain..setiap kesilapan yg yer uat tu mst der sebab..dan hihmah yer..bagus la hati awk still lg lembut sampai sekarg...org yg meminta maaf dan memberi maaf insyaallah mendapat keberkatan dalm hdp nie...:)

cokelatcelup said...

duke : betul la tu ..berkawan dengan seribu orang tak salah sekirenye kite tak ikut perangai seribu yang tak elok tu ...
asalkan tahu jage diri ,insyaAllah hubungan diberkati . :)